Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

Η υγεία και η ακεραιότητα των παιδιών αποτελούν αυτονόητα την ύψιστη προτεραιότητα για τους γονείς και γι΄αυτό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να είναι το κεφάλι μας όσο το δυνατόν πιο ήσυχο.Φυσικά δεν χρειάζεται άγχος αλλά μεθοδικότητα και φροντίδα. Για να είναι λοιπόν ένα παιδί όσο γίνεται καλύτερα οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα εξής:
1. Δεν ξεχνάμε και δεν καθυστερούμε τις αναμνηστικές δόσεις στα εμβόλια. Τα εμβόλια, όλα όσα προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών και την μείωση των θανάτων παιδικής ηλικίας. Στη χώρα μας σπάμε ρεκόρ αμέλειας καθώς πολλοί γονείς δεν κάνουν τα εμβόλια των παιδιών τους σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα ή ξεχνούν τις αναμνηστικές δόσεις με αποτέλεσμα να θέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Τα εμβόλια για τις μολυσματικές ασθένειες πρέπει να ξεκινούν από τις πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους και να τηρούνται ευλαβικά οι αναμνηστικές δόσεις.
2. Ο θηλασμός προφυλάσσει από την παχυσαρκία. Η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που θηλάζουν, δεν γίνονται παχύσαρκα. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθεί κάθε μαμά να θηλάζει το παιδί της. Επίσης είναι αποδεδειγμένο ότι μία παχιά μητέρα, αυξάνει το ρίσκο να γίνει και το παιδί της παχύσαρκο γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστές διατροφικές συνήθειες μέσα στην οικογένεια.
3. Προσοχή στα παιδικά ατυχήματα! Τα 10 στα 100 παιδάκια που φτάνουν στο ιατρείο έχουν ένα σοβαρό ατύχημα ειδικότερα στο σπίτι. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ειδικά για τα παιδιά τα οποία είναι μέχρι 4 ετών διότι η πρώτη αιτία θανάτου σε αυτή την ηλικία είναι τα ατυχήματα. Χρειάζεται λοιπόν διαρκής και υπεύθυνη επιτήρηση και φροντίδα στο περιβάλλον που μεγαλώνουν τα παιδιά, πάντα με κανόνες ασφαλείας.
4. Το γάλα στην καθημερινή διατροφή είναι επιβεβλημένο για γερά κόκαλα. Το ασβέστιο που έχει το γάλα συντελεί στο χτίσιμο της οστικής μάζας των σκελετών των παιδιών. Ακόμα υπολογίζεται ότι το γάλα που πίνει το παιδί στην παιδική ηλικία του χρησιμεύει για μια ολόκληρη ζωή, καθώς το ασβέστιο που μπαίνει στον οργανισμό του αποθηκεύεται μέχρι τα 20 χρόνια του. Γι' αυτό λοιπόν τα παιδιά μέχρι 20 χρονών θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 2 με 3 ποτήρια γάλα την ημέρα.
5. Δεν πιέζουμε τα παιδιά στο φαγητό. Δεν πιέζουμε τα μωρά να ολοκληρώσουν το γεύμα τους, εάν δεν το θέλουν. Αντίθετα ακολουθούμε τον ρυθμό του όσον αφορά τα ωράρια των γευμάτων αλλά και τις ανάγκες του όσον αφορά την ποσότητα. Ο κανόνας αυτός καλό είναι να τηρείται και όταν μεγαλώνει το παιδί. Γι' αυτό και οι Έλληνες γονείς δεν χρειάζεται να αγχώνονται ή να πιέζουν το παιδί να αδειάσει το πιάτο εφόσον ο παιδίατρος διαβεβαιώνει ότι η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική.
6. Κόβετε μαχαίρι το κάπνισμα. Σε περιβάλλον καπνιστών που μεγαλώνει ένα παιδί, το 1/3 του καπνού είναι σαν να το καπνίζει το ίδιο το παιδί. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ατμόσφαιρα επιβαρυμένη σε καπνό, παθαίνουν συχνά ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδες, ενώ το 1 στα 2 παιδιά με άσθμα έχουν γονείς που καπνίζουν. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να μην καπνίζουμε μπροστά στα παιδιά.
7. Άθληση και παιδί πάνε μαζί. Για ένα σκελετό χωρίς προβλήματα, αλλά και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης στο μέλλον, η καλύτερη άσκηση που συστήνουν οι περισσότεροι ορθοπεδικοί είναι το κολύμπι, το οποίο γυμνάζει όλο το σώμα, βοηθάει το παιδί να αποκτήσει σωστή στάση κορμού και συντελεί στην μείωση της κύφωσης. Γενικότερα όμως οποιοδήποτε σπορ αρέσει στο παιδί, ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του και στις προτιμήσεις του, είναι καλό αρκεί πραγματικά να αθλείται.
8. Πλύσιμο των χεριών για λιγότερες ιώσεις. Το πλύσιμο των χεριών είναι από τους σημαντικότερους τρόπους προστασίας από την μετάδοση μικροβίων και ιώσεων, δεδομένου ότι το 80% των ιώσεων και των μικροβίων μεταδίδεται με τα χέρια. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να υιοθετούν την συνήθεια να πλένουν συχνά τα χέρια τους και ιδιαίτερα πριν από το φαγητό.
9. Σωστή διατροφή. Άφθονο νερό και φυτικές ίνες που προέρχονται από τα χρωματιστά λαχανικά είναι οι τροφές εκείνες οι οποίες δυναμώνουν τον οργανισμό του παιδιού, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα και κάνουν γερό τον οργανισμό του παιδιού.
10. Καθαρή μύτη για λιγότερες λοιμώξεις. Οι περισσότερες ιώσεις και ήπιας μορφής λοιμώξεις του ανωτέρου συστήματος ξεκινούν με βήχα και συνάχι. Η μύτη είναι μια μεγάλη πόρτα εισόδου για τα μικρόβια τα οποία από εκεί περνούν και στον λαιμό και στα αυτιά και στους γόμφους. Πρέπει λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο να καθαρίζουμε την μυτούλα του παιδιού με φυσιολογικό ορό και στα μεγαλύτερα παιδιά να κάνουμε ρινοπλύσεις με ειδικό ορό ή με θαλασσινό νερό.ΠΗΓΗ.onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: