Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα μάτια

Πότε πρέπει να εξετάζεται από τον οφθαλμίατρο ένα παιδί ;
Οι απαντήσεις ποικίλουν. Άλλοι λένε μόλις γεννηθεί το παιδί μέσα στο μαιευτήριο. Με την μέθοδο αυτή, μπορούν να ανακαλυφθούν πολλές παθήσεις πρώιμα και έτσι nα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν εφαρμόζεται όμως η μέθοδος της εξέτασης των παιδιών μόλις γεννιούνται γιατί είναι πολύ σπάνιες οι παθήσεις αυτές και θα υπάρχει κάποια επιβάρυνση οικονομική. Η άλλη άποψη είναι στον 6ο-8ο μήνα της ζωής του παιδιού. Μια από τις συχνότερες παθήσεις των βρεφών, είναι η συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυκού πόρου. Είναι η εικόνα που βλέπουμε τα μάτια μόνιμα δακρυσμένα ή τσιμπλιασμένα. Είναι απλή πάθηση, αλλά χρειάζεται σωστή αντιμετώπιση. Η καλύτερη στιγμή είναι τον 7ο-8ο μήνα του παιδιού, για να γίνει η διάνοιξη.
Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί τους γονείς, είναι ο αλληθωρισμός του παιδιού.
Συνήθως ο αλληθωρισμός σε άλλα παιδιά είναι από την γέννηση και σε άλλα τον αποκτούν στην πορεία της παιδικής ηλικίας. Στραβισμό εννοούμε τους άξονες των ματιών να μην είναι παράλληλοι. Το ένα μάτι κοιτάζει το αντικείμενο και το άλλο μάτι κοιτάζει προς τα μέσα(συγκλίνων) ή προς τα έξω(αποκλίνων)στραβισμός. Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση και τότε θα ιαθεί πλήρως. Σε διαφορετική περίπτωση ίαται μεν, αλλά με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για το παιδί και τους γονείς.
Σχετικά με τα γυαλιά ηλίου, καλύτερα να μη φορούν τα μικρά παιδιά, για να μάθουν καλά τα χρώματα των αντικειμένων και του περιβάλλοντος. Τα γυαλιά ηλίου θα τα φορούν μόνο μεγάλα παιδιά ή αν υπάρχει λόγος από κάποια πάθηση π.χ. αλφισμός κλπ.
Οι φωτογραφίες, το βίντεο, η τηλεόραση, το κομπιούτερ;
Άποψη μου είναι ότι δεν βλάπτουν τα μάτια. Μπορεί να βλάπτει την ηρεμία των παιδιών η μεγάλη χρήση χρονικά της τηλεόρασης, παρά τα μάτια από την στιγμή βέβαια, που υπάρχει καλός φωτισμός και καλή απόσταση. Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφίες ή βιντεοσκόπηση.ΠΗΓΗ.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: