Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η Google τιμά τον Jim Henson


Μέσα από την φαντασία του δημιουργού του Muppet Show, Jim Henson,(24 Σεπτεμβρίου, 1936 – 16 Μαΐου, 1990) ξεπήδησε μια παρέα από πάνινες κούκλες που με αρχηγό τον βάτραχο Kermit προσπαθούσαν να "ανεβάσουν" μια επιθεώρηση με τραγούδια και θεατρικά σκετσάκια. Παράλληλα, σκηνές από τα παρασκήνια με την προσπάθεια του Kermit να οργανώσει την όλη προσπάθεια και να προσπαθεί να λύσει προβλήματα μεταξύ τον διαφόρων χαρακτήρων ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τα πέντε χρόνια εμπνευσμένη τρέλας που ακολούθησαν από την πρώτη προβολή το 1976 μέχρι το φινάλε το 1981.
Ο Jim Henson έχοντας τελειώσει με επιτυχία το Sesame Street, μια εκπομπή για μικρά παιδιά, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο χαρακτήρας του Kermit, αποφασίζει την δημιουργία ενός θεάτρου από πάνινες κούκλες. Με συνδετικό κρίκο τον συμπαθή βάτραχο, μια πλειάδα τρελών χαρακτήρων, συνεργάζονται δημιουργώντας τρελές και αστείες καταστάσεις.
Μερικοί από αυτούς είναι : ο Fozzie, ο συμπαθής κωμικός αρκούδος με τα κρύα αστεία του και την χαμηλή αυτοπεποίθηση που αναζητά πολλές φόρες συμπαράσταση από τον Kermit, η δυναμική γουρουνίτσα Miss Piggy, η αστέρας του θεάτρου που δεν διστάζει να χτυπήσει όποιον προσβάλει το ταλέντο της και μόνιμα ερωτευμένη με τον Kermit που δεν ανταποκρίνεται στην αγάπη της, ο Gonzo ένα πολύ παράξενο και κακομούτσουνο πλάσμα, με φετίχ τις κότες, που πάντα εκτελεί παράτολμα ακροβατικά, ο Statler και ο Waldorf, δύο γεροπαράξενοι θεατές που δεν ενθουσιάζονται με καμία παράσταση, πειράζουν τους πάντες και ιδιαίτερα τον Fozzie και πολλοί άλλοι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τέλος, τον Σουηδό Μάγειρα, όπου τα χέρια του Frank Oz και η φωνή του Jim Henson δημιούργησαν έναν άκρως γελοίο χαρακτήρα.
Ακολούθησαν και κάποιες ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά καμία δεν μπόρεσε να φτάσει σε τρέλα και παραλογισμό το Muppet Show.
Το Muppet Show κυκλοφόρησε μεταγλωττισμένο σε διάφορες γλώσσες και με αφορμή αυτό, το περιοδικό Time το χαρακτήρισε ως «το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη γη» («the most popular television entertainment on earth»). Ο Jim Henson πέθανε ξαφνικά στης 16 Μαΐου του 1990 σε ηλικία 54 ετών. Άφησε όμως πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.Σήμερα είναι μάλλον άγνωστη η δουλειά του στους σημερινούς νέους, δεν θα πάψει να ξεχωρίζει για το τρελό του χιούμορ και την έξυπνη ατάκα που χωρίς να προσβάλλει δημιουργεί γέλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: