Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ελληνική γνήσια παραδοσιακή κουζίνα

Οι απλές και παραδοσιακές Ελληνικές γεύσεις είναι διαχρονικές




«Ανάγκη για απλότητα»
«Η ΚΟΥΖΙΝΑ και ο κόσμος έχει πλέον την ανάγκη για απλά προϊόντα. Η ανάγκη αυτή μάς έφερε κοντά στο να μαγειρεύουμε με απλά υλικά, στηριζόμενοι σε πιο καθαρές γεύσεις, ώστε να δοθεί αξία στο ίδιο το προϊόν», αναφέρει ο σεφ κ. Μπαξεβάνης και υπογραμμίζει ότι τα καλά εστιατόρια στην Ελλάδα άρχισαν να ανοίγουν από το 1990 και μετά. «Ο ανταγωνισμός αυτός βοήθησε ώστε να γίνονται καλύτερα φαγητά. Έτσι όμως προέκυψαν και τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια που έχουμε σήμερα, γιατί μέχρι τότε υπήρχαν μόνο καλά γαλλικά».




«Ξεφύγαμε από τη μιζέρια»
Ο ΣΕΦ κ. Λευτέρης Λαζάρου είναι από εκείνους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να επανέλθουν στις συνταγές «ταπεινά» υλικά. «Πριν από περίπου 20 χρόνια, η Ελλάδα είχε την ανάγκη να ξεφύγει από τη μιζέρια της. Είχε θέση στον γαστρονομικό χάρτη και έπρεπε να αναδείξει τα προϊόντα που διέθετε», επισημαίνει και προσθέτει ότι ένα παράδειγμα τοπικού προϊόντος που αναδείχθηκε είναι ο τραχανάς. «Το γεγονός ότι μέχρι και οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα άρχισαν να τρώνε τραχανά είναι σημαντικό. Έπρεπε να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής με μία διαφορετική προσέγγιση», εξηγεί.


«Μωσαϊκό από τοπικές κουζίνες»
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κουζίνα είναι το σύνολο από μικρές τοπικές κουζίνες. Ο κόσμος και οι μάγειροι άρχισαν να την αγαπούν και να ενδιαφέρονται περισσότερο γι΄ αυτή», λέει ο σεφ κ. Δρίσκας και συμπληρώνει ότι σήμερα έχει τονωθεί η ανάγκη των Ελλήνων να ανακαλύψουν νέα τοπικά προϊόντα: «Πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη φάση κατά την οποία θέλουμε να γνωρίσουμε παραγωγούς και τοπικά προϊόντα, όπως άγρια μανιτάρια Γρεβενών ή την παραγωγή ελληνικού μπαλσάμικου κ.ά. Διότι όσο πιο ενημερωμένοι είναι οι καταναλωτές τόσο πιο υπεύθυνοι είναι οι παραγωγοί και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: